04 April 2012

Бази за грим (и не само)

  Базата за грим е продукт, който се  полага след овлажняващия крем и преди фон дьо тена, като служи за по-лесното и равномерното му нанасяне, за удължаване на неговата трайност, а в някои случаи и за прикриване на разширени пори, фини линии и бръчици или пък за матиране при по-мазна и смесена кожа. Овлажняващият крем или лосион, който се слага под базата е добре да не е прекалено мазен и да попива бързо. При мазна кожа може и да се пропусне напълно. Все пак е добре да му се дадат няколко минутки за да се абсорбира преди да се пристъпи към следващата стъпка - базата.
Monistat Chafing relief gel, Lumene, Baviphat
    За трайността и доброто представяне на един ФДТ (съкращение за фон дьо тен, което ще използвам в публикацията) от съществена важност е и друго нещо - неговата съвместимост с избрания овлажняващ крем. Ако кремът е на водна основа, то и ФДТ трябва да е на такава. Ако е на маслена и ФДТ да е на маслена. Крем с водна основа и ФДТ с маслена не са добра комбинация, както и обратното. Двете съставки вместо да слепнат една за друга се отблъскват и в крайна сметка резултатът е свличане на ФДТ, неравномерно нанасяне и петна, а в най-добрият случай просто много намалена трайност на грима върху лицето. Затова е важно при избора на нов ФДТ да го съобразите с крема, който използвате, за да не останете разочаровани напразно.
  Дори и да спазвате горното условие, трайността на никой ФДТ не е 12 или 24 часа както твърдят в рекламите. Все пак тя може да се увеличи с една добра база.

  В опитите ми да се преборя с подчертаването на мимическите ми бръчки при гримиране (ФДТ-а винаги малко или много подчертава такива линии и бръчици, дори и да пише на него, че не го прави :)) изпробвах доста бази.
Първата, която пробвах беше на Gosh (21лв). С нея ФДТ наистина се нанасяше много лесно и приятно, но с това се изчерпваха всичките ѝ плюсове. Нито трайността му стана по-голяма, нито скри бръчките, нито пък матираше (тогава бях със смесена кожа, сега е нормална към суха).
   След това сестра ми ми даде да пробвам нейната база на Avon (по спомени около 12-14лв). Тя се справи с фините линии по-добре, но пък трайността на ФДТ си остана все така слаба.
  Последва базата на Lumene (24лв), която не матира особено добре, увеличава трайността съвсем малко, подчертава фините линии вместо да ги скрие и отново не ме задоволи като ефект. 
    Вече обмислях покупката на нещо доста по-скъпо с надежда да е и по-качествено, когато попаднах в e-bay на една корейска база SugarGirl на фирмата Baviphat. След добрите ми впечатления от корейските ВВ кремове, реших да ѝ дам шанс. Цената ѝ беше малко под $10, с безплатна доставка и пристигна до България за точно 4 дни! Оказа се, че корейците са изключително честни хора :))) Както ВВ кремовете им изпълняват точно всичко обещано в описанието на опаковката, така и базата направи същото - перфектно скри фините линии и това остава така докато не си изтрия грима вечер. За матиране не мога да кажа нищо, защото когато я взех кожата ми вече беше доста суха (зимния сезон винаги е такава), но тепърва ще я изпитам в летните жеги.
UPDATE: Тествах я за една фотосесия. Върху нея сложих огромно количество грим. Тичах километър и половина с дете на ръце в най-големия пек на обяд (на слънце беше над 30 градуса) защото закъснявах. Гримът не беше помръднал и никъде не лъщеше. 16 часа! по-късно го изтрих за да си легна, но направо ми беше жал. Изглеждаше като току що сложен. Тотално съм влюбена в този продукт и смятам да пробвам още доста неща на марката.  
Дадох я обаче и на приятелка с мазна кожа също да я пробва, но при нея ефектът не беше чак толкова впечатляващ колкото при мен. Препоръчвам я само в случай, че сте със суха или нормална кожа.
Консистенция на Monistat, Lumene, Baviphat
   Вече бях доволна и спокойна, че съм открила своята база когато прочетох за  нещо безкрайно любопитно - Monistat Chafing Relief Powder-Gel. Името му достатъчно красноречиво описва приложението му и то определено няма нищо общо с гримирането Laughing Въпреки това, youtube масово "makeup guru"-тата се прехласват по неговото невероятно представяне като заместител на база за ФДТ. Сравняван е по качества с продуктите на MAC и Smashbox ( link ).  На нашият пазар не се предлага, но го има в Amazon и e-bay за около $15 с доставката. Естествено, че нямаше как да не си го поръчам :)
   Първият му голям плюс е количеството. С оглед на това, че като всички останали бази е страхотно икономичен и количество колкото грахово зърно е достатъчно за цялото лице, мисля, че ще ми стигне за поне година. С фините линии се справя една малка идея по-зле от корейската база, но удължава живота на ФДТ-а върху кожата многократно и матира чудесно.