Любими домашни рецепти за разкрасяване


Из интернет пространството се въртят безброй рецепти за домашни маски, ексфолианти и всякакви други помади. Обикновено съм доста скептична към подобни “бабини деветини”, а и ужасно ме мързи да бъркам по 5-6 различни продукта, затова като цяло съм почитател на конвенционалната козметика. Има обаче няколко много простички и бързи средства за домашни грижи, които не заменям за нищо, защото за мен са доказали своята ефикасност.

ПОЧИСТВАНЕ НА ГРИМ
Двуфазен дегримьорЛюбим! Винаги имам налична една бутилчица. Смесвам в шишенце розова вода и масло от жожоба в съотношение 5:1 или 4:1 (за почистване на водоустойчив грим). Преди употреба разклащам енергично, за да се смесят маслото и водата и почиствам грима с памучен тампон, напоен със сместта.

ЕКСФОЛИРАНЕ
Мед и Аспирин
Най-любимата ми рецепта за ексфолиране и почистване на кожата на лицето е тази с Аспирин и мед. Аспиринът е всъщност чиста салицилова киселина, а най-вероятно сте забелязали наличието ѝ в състава на безброй много козметични продукти. Всеизвестна е ефективността ѝ при лечение на акне.
Буквално в 2-3 капки вода се разтваря хапче Аспирин. Добавя се чаена лъжичка мед и с тази смес се обтрива лицето, след което се оставя да престои 10-ина минутки и се изплаква. Медът не е задължителен и може да направите маската и само с аспирин и вода. Изключително е ефикасна при премахване на мъртвите клетки и почистване на порите.
В никакъв случай не употребявайте тази маска, ако имате алергия към Аспирин!
Кафе и зехтинЧудесна ексфолираща маска за лице и тяло. Кофеинът стимулира кръвообращението и подобрява циркулацията на кожата, а също е и доказано ефикасен против целулит. Смесете смляно кафе (или утайка) с малко зехтин и разтрийте нежно кожата. Изплакнете.
За устнитеБез този ексфолиант не оставам никога. Правя си го в едно малко бурканче от балсам за устни и си го използвам с месеци. Смесвам равни количества вазелин или обикновен балсам за устни, кристална захар (бяла или кафява) и малко мед. Добавям захар, докато консистенцията ми се стори достатъчно гъста. Всичко се разбърква добре в бурканче или плътно затваряща се кутийка. Взема се малко количество от сместта и се разтрива с пръст върху устните. Може да се остави да поседи минутка-две или да се избърше веднага със салфетка.

ПРОТИВ ЦЕЛУЛИТ
Отново кафе и зехтинВече коментирах маската по-горе, но в случая, за по-интензивно действие, може да се покрие с найлоново фолио и да се остави да престои около час. Ефектът е видим
Канелено маслоЗа силата на канеленото масло чух от приятелка и побързах да го пробвам. Добавено в малко количество към обикновен или антицелулитен лосион за тяло има изключително силен загряващ ефект, който стимулира кръвообръщанието и спомага разграждането на целулита. Много важно е обаче да използвате в наистина минимално количество, защото иначе ПАРИИИИИИИИИ! Ужасяващо!

ЗА ОКОЛО ОЧИТЕ
КартофЕдин дребен картоф винаги държа в хладилника, а понякога и във фризера. Ако очите ми са подпухнали или оттекли, вадя картофа, разрязвам го на две и поставям върху очите. След няколко минутки няма и следа от подпухването.
ЛайкаОтново при подпухнали и зачервени очи. Памучни тампончета, леко напоени (не прогизнали) с отвара/чай от лайка, слагам върху найлон във фризера. Когато се наложи, вадя ги и ги налагам на очите
ЗехтинДобро средство за грижа за околоочния контур. Намазвам малко и оставям да попие или избърсвам със салфетка след няколко минути. Правя го доста рядко обаче, подади наличието на безброй кремове за около очи. Желателно е зехтинът, който ползвате за разкрасяване да е студено пресован и extra virgin.
Това са моите любими домашни “бъркочи”. Ще се радвам да споделите и вашите :)

Няма коментари

Радвам се на всеки ваш коментар, не го спестявайте :)