NouvEau Cologne №4711



След 16 дневна почивка на морето, се завръщам с нови сили и нови публикации. Първите няколко от тях ще бъдат именно за продуктите, които реших да взема със себе си. NouvEau Cologne №4711 беше единственият аромат в багажа ми и в нито един момент не съжалих, че избрах именно него.

Малко история: Първият о де колон 4711 е създаден в Кьолн през далечния 18 век от Вилхелм Мюленс. Интересен факт е, че в началото той бил презентиран и употребяван като… напитка. Консумирал се смесен с вино, а почитателите му се кълняли в неговите вълшебни качества. По-късно, когато Наполеон заповядал да бъдат оповестени публично всички медицински рецепти, Мюленс прибегнал към хитрост, за да запази тайната на състава на своята “вълшебна вода” и я регистрирал като аромат. Като такъв, 4711 се радвал на голяма популярност, а негови почитатели били самият Наполеон, Гьоте, Вагнер…
Произходът на името е доста прозаичен – 4711 е бил номерът на къщата на Вилхем Мюленс в Кьолн.
С годините марката се развивала, измисляли се нови формули и се добавяли нови съставки. Най-новият аромат е NouvEau Cologne №4711 и на него е посветена настоящата публикация.
Опаковка: Ретро, ретро и пак ретро. Въпреки, че винаги съм имала пристрастие към тежките, кокетни и дори малко помпозни опаковки, не мога да отрека, че намирам нещо очарователно в асоциацията за старовремски сироп за кашлица, на каквото ми напомня шишето на 4711.
За моя изненада, шишето не е с отворено гърло (винаги с това свързвам о де колоните), а с атомайзер, който разпръсква течността на облак фини капки.
Аромат: Семпъл и почти без развитие. Деликатен и свеж, акватичен, със силно осезаеми цитрусови и цветни нотки, сред които аз усещам божур. Базата е дървесно мускусна.
Трайност: Трайността на моята кожа не е много голяма – около 3 часа, след което го усещам едва доловимо. Осезаемо по-траен и по-интензивен е ароматът в по-влажно веме. Определено ми достави голямо удоволствие през горещите летни вечери и нощи в претъпкани плажни барове.
Шлейф: Ароматът е ненатрапчив и седи близо до кожата. Лесно съчетаем е и с други парфюми. Да, да, знам, че е престъпление да се смесват така аромати, но честичко си правя подобни експерименти лятото, като добавям нещо по-свежо и акватично върху някой от любимите ми парфюми, които до един са тежки и нахални.
Общи впечатления: Въпреки леко доловимия ретро полъх, бих определила аромата по-скоро като младежки. За по-специален повод твърдо не бих посегнала към него, но е идеален за освежаване, когато не желая нещо ангажиращо, тежко, сложно и задушаващо. Харесва ми да го нося докато спортувам, разхождам се в парка или съм под жежкото слънце на плажа.
Противно на очакванията ми, класическата версия 4711 Original Eau de Cologne, от която имам едно очарователно мини, също доста ми допадна. Признавам си, при първото отваряне я подуших доста предпазливо, очаквайки ретро бомба с дъх на алдехиди и нафталин, но не се оказах права и въпреки, че бих го определила като малко по-мъжки аромат, почти напълно съм изразходвала съдържанието на миниатюрата.

Няма коментари

Радвам се на всеки ваш коментар, не го спестявайте :)