Un Jardin en Méditerranée


„Не усещам никаква туршия” – това си казвам всеки път, когато вдишам от Средиземноморските градини на Hermès. Срещала съм това мнение толкова много пъти, че съм започнала да се страхувам дали точно това няма да е впръскването, в което ще усетя подкислената тръпчивост на зимнината и опушената струйка сладост от печените чушки. Макар обаче да не ги долавям като елементи от аромата, те са там – в картината, която изниква в съзнанието ми.

Мога само да си представям как изглежда тунизийската градина на Лейла Менчари, която е вдъхновила Жан-Клод Елена за композирането на парфюма, а мога да си представям и онова, което е много по-близо до мен и моите спомени, а и тъкмо него ароматът извиква. Циганско лято е, все още топло, но не и прегарящо, всеки тръпне в притеснително очакване кога ще ни споходи първият мразовит ден и бърза да привърши каквото е подхванал. Там са и туршията, и компотите, и печените чушки, но ароматът се носи от препечен хляб и отворено бурканче смокиново сладко, все още топло, отворено за проба. Може би захарта в него не е достатъчна, това не е сладък аромат. Домакинята ще си вземе бележка и ще промени пропорциите в следващата партида, а тази ще използва за сладкиши.

Усещам и „белия вятър” – онзи полъх от Бяло море, което се усеща и в южните части на страната; там, където ме носи Un Jardin en Méditerranée. Била съм малка, когато ходех там и може би споменът ми е идеализиран, но сякаш наистина въздухът бе друг. На този въздух приписваха различния вкус на храната, която се приготвя в района. Дори цели рецепти, били те и най-прости, разчитаха на чудодейния му почерк в кулинарията. Белият вятър е солен, искрящ, пенлив. Като шампанско от морска вода, което полива смокините.

За мен цитрусите са сварени в чай, а дървото не е живо – то е миризмата на мебел от естествена дървесина в кухнята, поел от аромата на подправките.

Обичам пълнокръвността на парфюма, обичам способността му да извиква усещания. За мен това е прекрасен есенен аромат, като „за мен” има предвид, че точно за мен, а не по мое мнение, важащо за всички останали.

Няма коментари

Радвам се на всеки ваш коментар, не го спестявайте :)