23 November 2013

Rahat Loukoum


Ако искаш да си загубиш ума по парфюм, пробвай го, когато разполагаш само с капка от него, непременно бързаш и най-добре загуби блотера след това. Гарантирано в съзнанието изплува спомен за уникален аромат, с който трябва да се сдобиеш на всяка цена, дори ако това означава да го поръчаш от сайт без нито дума на познат език или да изровиш отливка от най-тъмните дебри на форумните пространства.
Бих сравнила преживяването с това да отидеш на бар и погледът ти да се прикове от някого, който тъкмо си облича якето и се отправя към изхода. И въпреки че споменът избледнява за минути, въображението започва да рисува образ, достоен да се въплъти в герой от скандинавската митология.
Нещо подобно изпитах и с Rahat Loukoum, който е дело на Кристофър Шелдрейк за Serge Lutens. Пробвах го директно на кожата, върху която се разля като разтопен шоколадов бонбон с шуплест пълнеж от бадем. Последва вълна от консервирана в бял ром череша. Нищо не ме кара да си мисля за локум, но не заради друго, а защото парфюмът е горещ и течлив, нестабилен и прокапващ между пръстите. Невъзможно би ми било да го усетя в статичната, притихнала ръбата желираност, която е присъща на десерта.
След първоначалната еуфория от интензивността на Rahat Loukoum, развитието е безинтересно. Сладострастният танц на пралините утихва и остава една невзрачна сладнееща нотка, която по никакъв начин не приковава вниманието и не те принуждава да редуваш на пресекулки градски смог и дълбоко вдишване от сгъвката на китката. Цианидният чар на бадемите се е превърнал в намек за онази досадна миризма, която полепва по ръцете, когато държиш продължително стоманен предмет.

Локумът на Serge Lutens ме кара да си мисля, че ако бях догонила Один от бара, щях да разбера, че има скучна професия, няма хоби и винаги предпочита екранизацията пред книгата. Да нося парфюма за мен е равносилно на това да отправя покана за чай с мляко и бисквити дори след като съм научила това. 

Автор: Ела