Без целулит само за месец - моята програма


Не, това не са въвеждащите думи на поредната безумна реклама за магически козметичен продукт, а моята изпитана едномесечна програма за справяне с портокаловата кожа преди сезона на късите ефирни рокли и банските.
И не, няма да ви лъжа - няма да стане лесно и без никакви усилия, но резултатите са винаги впечатляващи.

На всички ни се иска да има някакво вълшебно кремче, което да премахва досадния целулит само с мазане. Уви, такова няма и дори цяла година редовно мазане не може да реши проблема, ако не включите и още няколко неща към него.
Тази публикация няма да даде някакви революционни идеи и решения, но ще синтезира целия ми опит до момента, а смея да твърдя, че той никак не е малък.
Важно е да отбележа, че има няколко степени на целулитния проблем и при по-тежки такива едва ли само месец ще е напълно достатъчен. При леки до средни натрупвания обаче резултатите са гарантирани. Разбира се, най-добре би било постигнатите резултати да се поддържат през цялата година, за да не са необходими такива ударни мерки в последния момент, но истината е, че аз поне трудно задържам хъса си през студените месеци, когато дрехите ми помагат да забравя за подобни козметични проблеми. А и фактът, че после само за месец ще поправя щетите, доста ми помага да хапвам и мързелувам без особени угризения.

Ето и моите оръжия срещу целулита:


1. Вода, вода, вода!
Да, писнало ви е да ви го повтарят, но истината е, че тези приказки далеч не са "гола вода". Приемът на достатъчно количество течности е от огромно значение за изхвърляне на разбитите целулитни натрупвания, токсини и шлаки от организма. Надявам се, че е излишно да пиша, че всичко газирано е крайно противопоказно. Добрата хидратация се отразява видимо не само на кожата на дупето и бедрата, но и на лицето.

2. Прочистване
Не е достатъчно само да се налеете с течности, важно е и да ги изхвърлите след това. В някои случаи дори се оказва, че неравностите по кожата всъщност не са само целулит, а в по-голямата си част са задържани течности. Именно затова леките натурални диуретици са много полезни, но само при условие, че се приемат и достатъчно течности. Пробвала съм доста от предлаганите в аптечната мрежа билкови продукти, но за себе си открих, че най-добър ефект има обикновения зелен чай, който може да се открие във всеки супермаркет. Нямам препоръки за марка, купувам каквото има и никога не съм оставала разочарована. Пия по 2-3 чаши на ден.
А чаша зелен чай с лъжичка истински мед сутрин на гладно за мен се превърна в задължителен ритуал. Зеленият чай не само помага за прочистване на организма, но и съдържа много антиоксиданти, които забавят стареенето и ни помагат да се чувстваме свежи.

3. Механично третиране
Течностите много помагат, но трябва и да има какво да "отмият". За целта е необходимо да бъдат разбити мастните депа на целулитните натрупвания и да се разрушат срастванията им с кожата. Това може да стане само с механично усилие върху засегнатите зони.
Аз лично съм пробвала целутрон, ръчни антицелулитни масажи в салон, LPG. От всички има ефект, къде осезаем, къде не толкова, но никое от тях не ми донесе истински "Уау!" резултат, какъвто видях с нещо далеч по-семпло и приложимо дори в домашни условия. Това нещо са вендузите. Обикновени, елементарни силиконови вендузи, които могат да се открият само срещу няколко лева в повечето аптеки и магазини за билки, хомеопатия и здравословен начин на живот. 10 минути под душа с тях са напълно достатъчни за видими резултати само след няколко дни.
Аз ги използвам на добре сапунисана кожа, за да могат да се плъзгат леко и без да стържат. Стискам ги и ги долепям до кожата, като по този начин те я засмукват. Без да ги отлепям започвам да масажирам с кръгообразни движения зоната на бедрата и дупето.
Първите няколко процедури са доооста болезнени и е много вероятно да се появят не малко синини, но те изчезват заедно с болката след 3-4 процедури, а заедно с тях си заминава и целулитът. Принципът на вендузите е, че те буквално отлепят кожата и подобряват кръвообращението ѝ, като по този начин първо разрушават срастванията между целулитните депа и кожата и второ помагат на засилилия се кръвен поток да "отмие" разрушените мастни натрупвания.

4. Козметично третиране
Както вече писах, козметиката сама по себе си не прави нищо. Като поддържаща терапия обаче е доста полезна. Има няколко типа антицелулитни продукти и на кой от тях ще се спрете е въпрос на личен избор. Някои са охлаждащи, други загряващи, трети стягат кожата. Основната им цел е да подобрят еластичността и да засилят кръвообращението и го постигат не толкова със състава си, колкото с факта, че изискват втриване в кожата, което си е един вид лек антицелулитен масаж.
От всички продукти на пазара съм използвала доста. Евтини, скъпи, знайни и незнайни. Най-добри резултати през годините съм забелязвала с продуктите на Elansyl, Lierac и Vichy. Те обае далеч не са от ниския ценови клас.
Миналата година открих антицелулитния гел на Krauterhof  и той бързо се превърна в любимец. Ефектът от него е видим, а цената му повече от приятна. Усещането след него обаче е меко казано ужасно. Това нещо не просто загрява, а направо подпалва кожата. Всеки път когато го използвам след дълга пауза, имам чувството, че получавам изгаряне трета степен. Боли, сърби, щипе... За щастие, този ефект продължава само 30-ина минути и е така силен само при първите няколко употреби. След това кожата сякаш привиква и усещането не е толкова интензивно. Аз го използвам вечер преди лягане, а на сутринта кожата е нежна, гладка и хидратирана.
Ако наистина този гел се окаже за вас твърде страшен, винаги можете да го смесите с обикновен лосион за тяло, който да смекчи ефекта.

5. Спорт
Надявахте се, че ще пропусна тази точка, нали?
Всъщност, можех да я пропусна, защото тя не е толкова задължителна, ако спазвате стриктно всичко останало и нямате много мазнини за изгаряне, но определено помага.
Изобщо нямам предвид часове във фитнеса. Кой има време за това? Аз поне рядко намирам. 20-30 минутки джогинг през ден или 50 клека сутрин (постепенно можете да увеличавате бройката) са съвсем достатъчни, ако не гоните някакви спортни постижения и перфектно изваяна мускулатура. За мен клековете са наистина чудесно упражнение и с тях много бързо се оформя стегнато седалище, а в същото време не изискват много време и някакви особени физически възможности за изпълнението си.

6. Хранене
Не пиша диета, защото не става дума за такава. Все пак обаче е желателно да се ограничат пържените храни и захарта доколкото е възможно, а газираните напитки да станат абсолютно табу. На мен много ми помага образната представа за това как всяко мехурче от колата се залепя моментално в някое целулитно хълмче и това много бързо убива желанието да отпия от чашата.



Това е моята програма, която вече втора година се доказва като сигурно решение на моя проблем с портокаловата кожа. Това обаче не е програма за отслабване! Да, със сигурност ще свалите по 1-2 сантиметра от бедрата и седалището, но за справяне с повече излишно тегло е нужно да се включат повече упражнения и по-строг хранителен режим.

UPDATE: Тъй като публикацията е доста стара, а продължава да бъде сред най-четените в блога, добавям едно видео, в което говоря малко повече за вендузите:



Фотограф: Камелия Илиева

*Описаните продукти за закупени от мен с лични средства

9 коментара

  1. За вендузите съм напълно съгласна, аз също съм им фен. Моят режим е същият и има ефект, така че потвърждавам :D

    ОтговорИзтриване
  2. Добре, вендузите ги отлагам от доста години, но още днес ще си взема :) мерси, Адри. И аз правя горе долу същото преди лятото- течности, кремче и малко спорт.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вендузите правят чудеса. Буквално за дни се вижда разликата.

      Изтриване
  3. Ето това е наистина полезна публикация, а не разните реклами ме заливат във фейсбук за кремчета и масажори. Вода пия, мажа с кремове, че и клекове правя, но признавам си за вендузи не би ми хрумнало изобщо, така че и аз ще потърся това магическо нещо :)

    ОтговорИзтриване
  4. Публикацията ми беше много полезна! И аз се опитвам да пия повече течности. За зеленият чай залагам на Ahmad Tea, има много добри комбинации от зелен чай и някакъв плод. А антицелулитния гел си го взех още днес :)

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотен пост! Изпълнявам всички точки с изключение на вендузите. Мисля, че само това не съм пробвала. Още днес ще си купя и ще ги пробвам. Благодаря за идеята :)

    ОтговорИзтриване
  6. Изпробвала съм само крема и наистина е страхотен. Много пари на кожата, но ефектът му сякаш се вижда още след първите 3-4 нанасяния.

    ОтговорИзтриване
  7. Много добър пост. Голям мерак ми е да си купя вендузи, но нещо намирането ми е трудно. Знаеш ли в София къде мога да си намеря? За предпочитане на бройка да ги предлагат. :)

    ОтговорИзтриване
  8. Здравейте,имам много разширени вени по краката и някъде четох в такива случай , че не се използва вендуза.Аз си купих, но исках да се посъветвам с някой преди да я ползвам

    ОтговорИзтриване

Радвам се на всеки ваш коментар, не го спестявайте :)