ВИДЕО: За кърменето, емоциите и споделените мигове нежност

Повечето от вас знаят, че съм майка на две деца - син на 8 години и дъщеричка на 11 месеца.
И двете ми деца са кърмени и често получавам въпроси на тази тема. Именно затова, по повод световната седмица на кърменето и по покана на Philips AVENT, реших да ви споделя своя опит, своите мисли и чувства, свързани с кърменето.

Моят "кърмачески стаж" е точно 2 години - 13 месеца с баткото и 11 с Алекс, която все още суче. Не съм експерт по кърмене, но познавам няколко сертифицирани консултанта, ходила съм на доста лекции и работата ми е свързана до голяма степен с това... и все пак нищо от тези неща не ме научи на толкова много, колкото собствения ми опит. Донякъде горчив, но повече сладък.

Във видеото ще можете да видите и чуете за доста от ситуациите, с които се сблъсках в този период от грижите за бебето. Ще споделя и как опитът с баткото Вики ми помогна да се предпазя от същите грешки с Алекс.
В тази публикация обаче ще се фокусирам повече върху емоциите и някои от основните неща, които е важно да запомните.



Кърменето не е на всяка цена
Световната Здравна Организация препоръчва изключително кърмене в първите 6 месеца от живота на бебето и основно кърмене до първата година, докато се въвеждат и твърди храни в менюто му.
Изтъкват се много предимства на кърмата пред изкуствените заместители. Въпреки това, една майка не бива да чувства вина, ако по една или друга причина не може или не желае да кърми. Всички искаме най-доброто за децата, но не навлизайте в личното пространство на другите, убеждавайки ги, че са длъжни да кърмят. А ако сте от другата страна - не позволявайте никога да ви бъде насаждано усещане за малоценност или огорчение.
Вие не сте по-малко майка, ако не кърмите.

В кърменето няма "трябва"
В Instagram Story ви помолих да ми напишете вашите въпроси, свързани с кърменето, за да мога да отговоря на тях във видеото, което тогава планирах.
Искрено изненадана останах колко често в тези въпроси срещнах думата "трябва". На колко време трябва да се кърми, колко пъти трябва на денонощие, какво количество трябва да изпива бебето... 
А всъщност нищо не "трябва". Всичко е индивидуално и хората сме различни. Дори когато сме все още бебета. Просто следвайте своите нужди и тези на бебето си.


Кърменето не е страшно
От въпросите ви бях учудена колко много от вас всъщност се страхуват от това да кърмят. Въпроси като "боли ли", "уморително ли е", "опасно ли е" не липсваха в Instagram
Няма да лъжа. Истината е, че и мен ме беше страх дали ще се справя преди да родя. Бях чувала и чела толкова много неща... Но все пак нека се замислим - човечеството е оцеляло милиони години, кърмейки малките си и това е било много преди да има Google, лекции за бъдещи родители и BG-Mamma, така че явно все пак не е толкова трудно.
Не се страхувайте! Ще се справите! 


Кърменето не ви прави по-малко личност
Колкото и да е приятно да сме неразделни с бебето, ние все пак имаме нужда да бъдем отново хората, които сме били преди да родим. Имаме своите желания, хобита и интереси и, за да се съхраним като личности и да бъдем щастливи, е важно да не ги загърбваме и забравяме. Не се чувствайте гузни да оставите бебето за няколко часа на таткото или друг близък. Позволете си да починете и да излезете за няколко часа, а храненето оставете на някой друг поне веднъж, като просто изцеждате с помпа нужното количество кърма за хранене на бебето.

Отпуснете се и се насладете на мига
Макар първите седмици да са трудни, бързо ще влезете в ритъм и ще откриете колко лесно и приятно може да бъде кърменето. Научете се да не го приемате като досадно задължение и докато го правите да мислите за това какво трябва да свършите после. Отпуснете се. Гушнете това малко същество, което все още е напълно зависимо от вас. Погледайте го и запомняйте всяка черта на лицето му, всяка мимика и забавна физиономия. Сега не ви се вярва, но след само едно мигване това време ще отмине, бебето ще порасне, а вие ще съжалявате за всеки пропуснат миг.

Затова не пропускайте! Изполвайте възможността и времето заедно за нежност и съзерцание.




*Публикацията е създадена с подкрепата на Philips AVENT

Няма коментари

Радвам се на всеки ваш коментар, не го спестявайте :)