Различни методи за нанасяне на фон дьо тен

   Наскоро, докато подреждах новата си тоалетка, се замислих, че за нанасяне на ФДТ (занапред ще ползвам това съкращение) имам повече приспособления, отколкото за който и да е друг продукт. Стана ми малко смешно защото точно пък ФДТ слагам най-рядко. Обикновено ползвам за лицето само пудра и единствено при вечерни излизания (откакто родих те са все по-редки) мажа както си му е реда - база за грим, ФДТ, коректор, пудра, контури, хайлайтър, руж и т.н. 
  Все пак реших да напиша за всичките ми познати начини да се нанесе ФДТ и да коментирам плюсовете и минусите на всеки метод според моите лични впечатления.
  Първият и най-често използван инструмент са пръстите. Навремето използвах само тях, но сега едва ли ще се върна към този начин, освен в някаква ситуация когато нямам друго под ръка. Изобщо не казвам, че мазането с пръсти е лошо, но след като човек започне да пробва и друго, има чувството, че досега е бил сляп и тепърва проглежда. Плюсът на нанасяне с пръсти е първо, че те не попиват от продукта и по този начин се пести от него и второ, че с тях добре се усеща къде има нанесено в повече или по-малко. Недостатъкът е в крайния резултат. От опит мога да кажа, че един ФДТ нанесен с подходяща четка изглежда много, много по-добре и естествено, отколкото поставен с ръце.

  Друго често срещано средство са триъгълните латексови гъбички (те са всъщност призми, не триъгълници, но няма да издребняваме). Определено не ги харесвам. Гълтат ужасно  много продукт (дори и когато са предварително навлажнени с вода), не нанасят достатъчно равномерно и има голяма вероятност да си личат линиите където е минавано с гъбичката. Нужна е добра техника с потупване за да се постигне хубав и естествен резултат.


  Разновидност на тези гъбички са beauty blender и различните му имитации. Освен, че изглеждат доста по-симпатично от разпространените си триъгълни събратя, те са и от по-особен материал и когато се намокрят и изцедят хубаво почти удвояват размера си, което мен винаги безкрайно ме забавлява (инфантилна съм, признавам си). При тях формата е това, което прави разликата. Облата яйцевидна форма ги прави идеални за нанасяне и преливане на ФДТ с чудесен естествен завършек. Недостатъкът им е, че както другите гъби, поемат доста продукт в себе си и освен, че това е неикономично, се налага повече усилие за да се изперат напълно, отколкото при една четка например. Въпреки тези си недостатъци обаче, за мен това е идеалното средство за разнасяне и преливане на коректор. Правя го с потупващи движения и търкаляне. Резултатът е повече от чудесен.
  Стандартната плоска четка за ФДТ е другото нещо, което имам в арсенала си. Така и не се погодих с нея и сега я използвам само за нанасяне на база за грим или маски за лице. При подходяща техника с потупване (не мазане все едно боядисвате ограда), се получава много добър завършек на ФДТ-а, но става доста бавно, което мен изключително много ме затормозява.
  
Stippling brush или Duo Fiber brush преди време беше голям фурор сред средствата за полагане на ФДТ. Още тогава си мечтаех за такава и наскоро се сдобих. Първо с евтина китайска имитация на MAC, а след това и с оригинал на Sigma. Тази четка има доста приложения (за кремообразни ружове, хайлайтър, за много пигментирани продукти, от които искаме да нанесем равномерно съвсем малко количество...). Едно от тях е нанасянето на течен или кремообразен ФДТ. Аз лично не я харесвам за кремообразни, но при много течни фон дьо тени върши чудесна работа. Получава се леко и естествено покритие без наслояване. Първо с потупване се нанася продукта, а после с леки кръгообразни движения се разнася. Плюс е, че с нея много добре се заличават неравностите по кожата и порите, където обикновено не може да се вкара ФДТ-а ако се използват пръсти или гъба. При кожа с белези или бръчки е добро решение. Минусът е, че заради нарядко разположените косъмчета на върха е нужно доста наслояване за добро покритие. Иначе се получава лек и деликатен завършек.

  Плоската кабуки четка е моят абсолютен фаворит в категория ФДТ. Обединява плюсовете на всички други изброени методи, а аз лично, до сега не съм открила нито един минус. Нанася продукта много бързо и равномерно,  прониква във всички пори и неравности и осигурява от съвсем леко до много плътно покритие според използваното количество ФДТ. Еднакво удобна е и за  течен, за кремообразен и за минерален ФДТ. Не поглъща почти никакъв продукт и това я прави много по-икономична от гъбите, а крайният резултат е абсолютно естествено изглеждаща, порцеланово гладка и чиста кожа.




Това са всички "пособия", които съм пробвала за това толкова обикновено нещо - нанасяне на фон дьо тен. За мен гладката и естествена на вид кожа е от особено значение. Тя придава този здрав, сияен и красив вид на лицето, който никой друг елемент от грима не може да постигне.




EDIT: Месец и половина след пускането на тази публикация, моят любим Youtube гримьор направи клип с методите за нанасяне на ФДТ. Той обаче знае 10 :)








3 коментара

  1. Ади, със захлас изчетох всичко! ))) Много полезна и хубава информация си събрала! Аз като ползваща ФДТ с пръсти, определено ми се прийска такава четка)))

    ОтговорИзтриване
  2. Otnovo sam az :) Ot kade si vze kabuki 4etkata, kakvo marka e i kakva cena? :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Отговорих подробно на въпроса в другата публикация :)

      Изтриване

Радвам се на всеки ваш коментар, не го спестявайте :)