15 June 2012

Обработка на снимките в блога

   Предполагам вече сте забелязали, че от известно време има промяна във вида на снимките, които публикувам в блога.
   Вече не снимам с малкия си мобилен телефон ( SE X10 Mini) и благодарение на това, снимките са с доста по-високо качество, по-наситени и най-вече по-реални цветове.
За съжаление, това се оказа нож с две остриета. Не съм и подозирала, че имам брада (мъх- да, но брада!...) , или че бръчките ми са толкова дълбоки, нито пък бях забелязала, че баскервилското куче може да завиди на кръвясалия ми поглед... Е, макро режимът, при резолюция 3264Х2448 пиксела, ми разкри неподозирани подробности от релефа и фауната на лицевия пейзаж.
  Предполагам, че не всеки има желание докато пие сутрешното си кафе, да разглежда блог, от чийто страници ще го гледа мъдро двусантиметрова пора... аз поне не бих била във възторг.
  Така открих програмите за обработване на снимки и по-специално функциите "Blur" и "Smudge". Прилагам ги от известно време върху някои макро-снимки и исках да ви споделя какво точно правя с тях и дебело да подчертая, че това, което коригирам е само фона, а не самия грим. Дори и редактирани, снимките представят реалния вид на продукта, за който става дума в публикацията. Това не от суета и защото искам да си помислите, че имам съвършена кожа без нито едно петно, пъпка или косъм, а от чисто естетическо чувство, което не ми позволява да ви плаша с натуралния си вид при увеличени снимки. Когато снимката е от далече и не разкрива микроскопични подробности, корекции не са нужни.
  И за да онагледя това, което казвам, ето две снимки преди и след обработка.
  Кликнете върху снимките за да ги увеличите
Повече от очевидно е, че изобщо не ме бива в обработката и си личи от самолет, но вярвам, че поне малко спомага за естетическия вид на конкретните снимки, а все пак това ми се иска да продължи да бъде блог за красота, а не за крещящ натурализъм.
И преди да сте си го помислили - да, опитах се да оскубя въпросните косъмчета, но нито епилатора, нито пинсетата успяха да ги захванат. Известно време обмислях варианта депилатоар, но някак хич не ми се иска да си го мажа по лицето.