Обработка на снимките в блога

   Предполагам вече сте забелязали, че от известно време има промяна във вида на снимките, които публикувам в блога.
   Вече не снимам с малкия си мобилен телефон ( SE X10 Mini) и благодарение на това, снимките са с доста по-високо качество, по-наситени и най-вече по-реални цветове.
За съжаление, това се оказа нож с две остриета. Не съм и подозирала, че имам брада (мъх- да, но брада!...) , или че бръчките ми са толкова дълбоки, нито пък бях забелязала, че баскервилското куче може да завиди на кръвясалия ми поглед... Е, макро режимът, при резолюция 3264Х2448 пиксела, ми разкри неподозирани подробности от релефа и фауната на лицевия пейзаж.
  Предполагам, че не всеки има желание докато пие сутрешното си кафе, да разглежда блог, от чийто страници ще го гледа мъдро двусантиметрова пора... аз поне не бих била във възторг.
  Така открих програмите за обработване на снимки и по-специално функциите "Blur" и "Smudge". Прилагам ги от известно време върху някои макро-снимки и исках да ви споделя какво точно правя с тях и дебело да подчертая, че това, което коригирам е само фона, а не самия грим. Дори и редактирани, снимките представят реалния вид на продукта, за който става дума в публикацията. Това не от суета и защото искам да си помислите, че имам съвършена кожа без нито едно петно, пъпка или косъм, а от чисто естетическо чувство, което не ми позволява да ви плаша с натуралния си вид при увеличени снимки. Когато снимката е от далече и не разкрива микроскопични подробности, корекции не са нужни.
  И за да онагледя това, което казвам, ето две снимки преди и след обработка.
  Кликнете върху снимките за да ги увеличите








Повече от очевидно е, че изобщо не ме бива в обработката и си личи от самолет, но вярвам, че поне малко спомага за естетическия вид на конкретните снимки, а все пак това ми се иска да продължи да бъде блог за красота, а не за крещящ натурализъм.
И преди да сте си го помислили - да, опитах се да оскубя въпросните косъмчета, но нито епилатора, нито пинсетата успяха да ги захванат. Известно време обмислях варианта депилатоар, но някак хич не ми се иска да си го мажа по лицето.



9 коментара

  1. Ей, Адри, много увлекателно и духовито описваш нещата :)))
    На мен обработените снимки не ми допадат. Определено повече би ми харесало да ги гледам естествени, необработени :)
    Всеки,тоолкова от близо и толкова увеличен, ще има някакви несъвършенства, това си е съвсем нормално и не виждам нищо странно. Перфектни хора няма, дори супер известни звезди, модели и т.н. спрягани за страшни красавици, на увеличени снимки си личат я петна, я мъхове/бради, а дребни пъпчици...нормални неща, все пак живи хора.
    Така че, мен ако питаш, не ги обработвай ;)

    ОтговорИзтриване
  2. Аз мисля,че е загуба на време да обработваш снимките.Много труд за нищо.Винаги ще има недоволни едни от ретуша на снимките,други от пъпки/мустаци...

    ОтговорИзтриване
  3. Да си призная аз също "замазвам" от време на време недостатъците по кожата. Най-често поприкривам ако има някоя омазана кожичка когато снимам лакове за нокти, защото така и не се научих да се лакирам хубаво. Така де, хората са кликнали на снимката за да видят отблизо цвета, а не за да им прилошава от моите маникюристки умения ;)

    ОтговорИзтриване
  4. Съгласна съм, че няма смисъл да се занимаваш да ги обработваш. На такива снимки, всяка жена колкото и "оскубана" да е, ще си има мъхчета, пори и т.н. Така че ако някой го е "гнус" или се "изплаши" кажи му да ходи да се снима да видим тогава как ще приказва :D :D :D Грима е най-важното в снимката, аз лично гледам него, а не страничните "недостатъци" които всички така или иначе си имаме. Не мисля, че блога ти е "каталог" като на Ейвън примерно, където всичко е фотошопнато.

    ОтговорИзтриване
  5. Хубаво е, че си признаваш. Аз лично нямам против - така изпъква гримът и цветовете.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И без да си признавам, то е очевидно :)
      Още не се е родил човек с пластмасова кожа, а след обработка, тя изглежда точно таква. Да не говорим и че аз самата съм изключително некадърна във фотошопването и това го прави дразнещо очевАдно. Ще се упражнявам докато започне да не бие толкова на очи :)))
      Не вярвам да е останал човек, който да вярва, че на рекламите за фон дьо тен примерно, лицето изглежда като китайски порцелан само благодарение на въпросния фон дьо тен ;)

      Изтриване
  6. Шматка сладка, прекалено си самокритична! Наистина не знам къде видя толкова много бръчки и дори брада!, че да се налага да тушираш снимките :) Идеална си, наистина :) Ако искаш да видиш какво представлява истински неидеална кожа, ще ти пратя снимка на моята :D Така от по-близо :) Сладурка :*

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еее, тези снимки пак са доста намалени. А и съм избрала такива, които са снимани доста по-отдалеч и изрязани, а не макро. Ако пусна тях, ще преброиш пръстите на всеки бацил, който се разхожда по кожата ми :)))
      Опитах се да онагледя с нещо не чак толкова гнусно :)))))))))))

      Изтриване
  7. Адри, усмихна ми вечерта :)
    Според мен няма нужда да си губиш времето в обработка на снимки, освен ако това не те кара да се чувстваш по-добре. Кой няма бръчици, точки, пъпки?!
    Ако искаш да ги обработваш - из нета има много полезни (и лесни) уроци за photoshop (а и не само), с които бързо да подобриш възможностите си :)))

    ОтговорИзтриване

Радвам се на всеки ваш коментар, не го спестявайте :)