26 June 2012

Прехвърляне на сенки в обща палитра

    Не знам дали само аз съм така или има и други като мен, които никога нямат достатъчно място за сенки... Имам един куп малки палитрички от по 1, 2, 3 или 4 цвята сенки, които се чудя къде да съхранявам, а в същото време харесвам твърде много за да изхвърля. Все пак, една голяма част заминаха в кофата или при приятелки, с тенденцията да ги заменя с палитра на Inglot, но някои конкретни сенки сърце не ми дава да махна защото харесвам като цветове и като качество. Такива са единичните ми сенки на FlorMar, единичките от Moda I-Shine и една четворка сенки на Alverde.
   Тъй като вече мястото, с което разполагам на малката си тоалетка започна твърде много да намалява, започнах да обмислям различни варианти за оптимизиране на подредбата. След като гледах едно клипче в youtube за това как да се извадят сенките от пластмасовите им кутийки за да се прехвърлят в голяма палитра, реших, че това е каквото ми трябва. Разрових в ebay за подходяща магнитна палитра, в която бих могла да подреждам всякакви размери сенки, но тези, които открих бяха твърде скъпи (над $30 без доставката) и ми се поохлади ентусиазма. Все пак мислих, кърших пръсти и накрая реших да побългаря работата :)))

Една част от сенките, които поместих в палитрата
Поръчах си две обикновени палитри ( за 15 броя сенки с диаметър 36мм) за по $4 и отделно един магнитен самозалепващ лист А4 за $3 (предполагам, че тези листа ги има и по тукашните книжарници, но не ми се обикаляше да търся).
Листа разполових на две и половините залепих на дъното на всяка една от двете палитри, като преди това извадих залепените фабрично гнезда (не, че са лоши, но ме ограничаваха като брой, размер и подредба на сенките).
  След това извадих сенките от пластмасовите кутийки по начин подобен на този в клипчето, но също побългарен или по-скоро помързеливен. Хич не ми се занимаваше с пресата и с пергаментовата хартия и за по-бързо действах направо над свещ. Всяка сянка беше готова за около 30 секунди. Просто нагрявах леко 5-10 секунди, на около 4см от пламъка, докато етикетчето от дъното само се отлепи. Етикетчето отделях за да мога да го залепя после на дъното на металната основа. Това се прави по две причини - първо за да мога по всяко време да видя кой номер е дадената сянка и за да следя срока на годност, който обикновено е написан отдолу, а също така и за да не се налага да чистя останалото лепило, а просто да го "затапя" с етикета (мързелът - движеща сила на изобретателността). След като отделя етикетчето, нагрявах още 20ина секунди и след това с една отвертка натисках размекнатото дъно на кутийката докато металното легло със сянката изкочи. Важно е да е достатъчно размекнато дъното на пластмасовата палитричка за да може да излезе лесно сянката без да се изкриви. С първата не изчаках достатъчно и се наложи да натискам по-силно докато я изкарам и успях да я напукам.
Заради небивалия интерес към този лак
(от снощи 4 пъти ме питаха кой е)
записвам - Flormar №422
  Щом извадя сянка, слагам на дъното, върху разтопеното от топлината лепило, падналия преди това от пластмасовата кутийка, при нагряването етикет и я лепвам на магнитното дъно на палитрата. Така наместих всичките си 24 единични сенки на Flormar (вместо 15, за колкото е направена фабрично палитрата). Не успях да се изгоря нито веднъж, но все пак не се размина без произшествия - съборих 3 от сенките на земята и ги счупих малко, но за щастие, не напълно.
  
  Тези дни ще направя и другата палитра, като в нея ще наредя сенките Мода , сенките от палитрата Alverde и няколко сенки на Golden Rose. Всички те са с различен диаметър и именно тук ще си проличи най-вече ползата от магнитно дъно, вместо отделни гнезда за всяка сянка :)
Всичко това са кутийките, които
изхвърлих и повече няма да
заемат излишно място 
Такава беше палитрата преди моята интервенция
с добавяне на магнитно дъно