Прехвърляне на сенки в обща палитра

    Не знам дали само аз съм така или има и други като мен, които никога нямат достатъчно място за сенки... Имам един куп малки палитрички от по 1, 2, 3 или 4 цвята сенки, които се чудя къде да съхранявам, а в същото време харесвам твърде много за да изхвърля. Все пак, една голяма част заминаха в кофата или при приятелки, с тенденцията да ги заменя с палитра на Inglot, но някои конкретни сенки сърце не ми дава да махна защото харесвам като цветове и като качество. Такива са единичните ми сенки на FlorMar, единичките от Moda I-Shine и една четворка сенки на Alverde.
   Тъй като вече мястото, с което разполагам на малката си тоалетка започна твърде много да намалява, започнах да обмислям различни варианти за оптимизиране на подредбата. След като гледах едно клипче в youtube за това как да се извадят сенките от пластмасовите им кутийки за да се прехвърлят в голяма палитра, реших, че това е каквото ми трябва. Разрових в ebay за подходяща магнитна палитра, в която бих могла да подреждам всякакви размери сенки, но тези, които открих бяха твърде скъпи (над $30 без доставката) и ми се поохлади ентусиазма. Все пак мислих, кърших пръсти и накрая реших да побългаря работата :)))

Една част от сенките, които поместих в палитрата
Поръчах си две обикновени палитри ( за 15 броя сенки с диаметър 36мм) за по $4 и отделно един магнитен самозалепващ лист А4 за $3 (предполагам, че тези листа ги има и по тукашните книжарници, но не ми се обикаляше да търся).
Листа разполових на две и половините залепих на дъното на всяка една от двете палитри, като преди това извадих залепените фабрично гнезда (не, че са лоши, но ме ограничаваха като брой, размер и подредба на сенките).
  След това извадих сенките от пластмасовите кутийки по начин подобен на този в клипчето, но също побългарен или по-скоро помързеливен. Хич не ми се занимаваше с пресата и с пергаментовата хартия и за по-бързо действах направо над свещ. Всяка сянка беше готова за около 30 секунди. Просто нагрявах леко 5-10 секунди, на около 4см от пламъка, докато етикетчето от дъното само се отлепи. Етикетчето отделях за да мога да го залепя после на дъното на металната основа. Това се прави по две причини - първо за да мога по всяко време да видя кой номер е дадената сянка и за да следя срока на годност, който обикновено е написан отдолу, а също така и за да не се налага да чистя останалото лепило, а просто да го "затапя" с етикета (мързелът - движеща сила на изобретателността). След като отделя етикетчето, нагрявах още 20ина секунди и след това с една отвертка натисках размекнатото дъно на кутийката докато металното легло със сянката изкочи. Важно е да е достатъчно размекнато дъното на пластмасовата палитричка за да може да излезе лесно сянката без да се изкриви. С първата не изчаках достатъчно и се наложи да натискам по-силно докато я изкарам и успях да я напукам.
Заради небивалия интерес към този лак
(от снощи 4 пъти ме питаха кой е)
записвам - Flormar №422
  Щом извадя сянка, слагам на дъното, върху разтопеното от топлината лепило, падналия преди това от пластмасовата кутийка, при нагряването етикет и я лепвам на магнитното дъно на палитрата. Така наместих всичките си 24 единични сенки на Flormar (вместо 15, за колкото е направена фабрично палитрата). Не успях да се изгоря нито веднъж, но все пак не се размина без произшествия - съборих 3 от сенките на земята и ги счупих малко, но за щастие, не напълно.
  
  Тези дни ще направя и другата палитра, като в нея ще наредя сенките Мода , сенките от палитрата Alverde и няколко сенки на Golden Rose. Всички те са с различен диаметър и именно тук ще си проличи най-вече ползата от магнитно дъно, вместо отделни гнезда за всяка сянка :)
Всичко това са кутийките, които
изхвърлих и повече няма да
заемат излишно място 
Такава беше палитрата преди моята интервенция
с добавяне на магнитно дъно

17 коментара

  1. Много полезно! Имам едно чекмедже с такива единични сенки в обла форма. Мерси за идеята!

    ОтговорИзтриване
  2. Много полезна и практична идея.Аз също бях гледала подобно клипче ,но все още не съм се решила !

    ОтговорИзтриване
  3. Браво, Адри - много добре се е получило :)

    ОтговорИзтриване
  4. Много лесно и практично :) Крайно време е и аз да направя нещо подобно.
    Между другото, докато гледах крипчето, което си посочила, момичета каза, че празните пластмасови кутийки от сенките на МАС, могат да се връщат в магазина за рециклиране. И ако занесеш 6 броя, ти дават безплатно червило или нещо друго. Нашите прилагат ли подобна "зелена" политика :D

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. В нашия МАК всеки път казват различно. Като отваряха магазина щели да го правят, но не се знаело кога. После нямало да се прилага, после пък срещу 6 опаковки давали червило... не знам в крайна сметка какво е положението, но май никой още не е събрал 6 опаковки за да провери и да каже със сигурност така ли е :)

      Изтриване
    2. Адри, ще дадеш ли линк от кого поръча магнитните листове. Аз попадам все на обяви, където продават някакви огромни количества или листове нарязани на кръгчета или квадратчета.

      Изтриване
    3. Ето от този продавач - http://www.ebay.com/sch/stevent1358/m.html?_nkw&_armrs=1&_from&_ipg&_trksid=p3686&_clu=2&_fcid=34&_localstpos&_stpos&gbr=1 , но виждам, че в момента и той няма налични. Предполагам, че пак ще ги пусне.

      Единственото друго, което открих на що-годе прилична цена е това - http://www.ebay.com/itm/Flexible-Magnet-Sheet-Self-Adhesive-A4-lot-of-2-Magnets-Sheets-0-3mm-/280845278289?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item4163aedc51#ht_1108wt_1270 - 2 броя за 9.99, но пак е скъпо, а и 2 броя ще стигнат за 4 палитри.
      Защо не погледнеш в книжарниците? Сигурно има такива листа. Офис 1, Слънчоглед също може да са вариант. Не вярвам тук да са по-скъпи отколкото в UK...

      Изтриване
  5. Адри на втория ред от долу на горе първите 4 сенски (след бялото) кои номера са?

    ОтговорИзтриване
  6. Супер се е получило! Аз на моите единични сенки съм им залепила магнитчета и ги държа в едни много сладки шарени метални кутийки (имаше ги в една промоция на Lybresse)
    От кутийките за сенки на MAC имам само 4, пазя ги за всеки случай ако събера още 2 :) Могат да се връщат всякакви опаковки, но не знам дали го правят при нас.
    Eто списъка на всичките кутийки и шишенца, които участват в програмата. http://www.maccosmetics.com/giving_back/back_to_mac.tmpl

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. От къде взе магнитите ? Аз имам няколко такива кутии, но никъде не съм срещала магнити (или магнитно фолио). Тези кутии са много удобни за пътуване, но за съжаление си стоят неизползвани.

      Изтриване
  7. Това с местенето на сенките е адски удобно, особенно когато ще пътуваш и всичко трябва да е оптимизирано :) От едно клипче се научих да си ги вадя като вместо над свещ слагам кутийките на облечена със станиол (за да не стават гафове с пластмасата) преса, така хем си разтапяш лепилото хем имаш време да сложиш номерчрто на сенката :)

    ОтговорИзтриване
  8. Ади много хубав блог.Кажи ми,какво пишеш в e-bay,за да ти излязат празните палитри,милиони пъти съм ги гледала,а сега не мога да ги намеря да му се не види?:))))Много се радвам,че пускаш по-честичко публикации.:)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси :)))
      Пиша в търсачката "empty palette" и излизат сума резултати. Сортирам си ги по цена. Само гледай внимателно размера защото има и много мънички, които за мен са непрактични

      Изтриване
  9. Благодаря ти много страхотна си!:)))

    ОтговорИзтриване

Радвам се на всеки ваш коментар, не го спестявайте :)